Frittata z boczkiem i szparagami

Na śniadanie, na lunch, na kolacje... Póki są szparagi, trzeba korzystać! 

Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- 4 cienkie plasterki boczku wędzonego
- 10-15 szparagów zielonych lub oliwkowych
- 2 łyżki Parmezanu, Grana Padano lub innego aromatycznego sera
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
- oliwa, olej kokosowy lub masło klarowane do smarowania blaszki


foto Mocni w Gębie



Przygotowanie:
Piekarnik/prodiż rozgrzewamy do 180-200 stopni a szparagi myjemy i obłamujemy końcówki. Małą okrągłą blaszkę do ciasta smarujemy w środku tłuszczem i układamy na dnie boczek a na nim szparagi. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż boczek się delikatnie zarumieni. 
Ubijamy dwa całe jajka (a jeśli mamy więcej czasu, możemy ubić najpierw pianę z białek a potem dodać do niej żółtka i bardzo delikatnie wymieszać), dodajemy ser, przyprawy i mieszamy. Masę jajeczną wylewamy na blaszkę z boczkiem i szparagami i zapiekamy ok 15-20 minut, aż puszysta masa wyrośnie. Wyciągamy, przekładamy na talerz i gotowe. Bardzo przyjemnie komponuje się z dodatkiem świeżych warzyw, np. zwykłą, prostą sałatą albo z dodatkiem oliwy truflowej.
Smacznego! 

foto Mocni w Gębie

Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza