Śniadaniowe "babeczki"

Czasami, kiedy obrzydnie mi jajecznica, omlet i jaja na twardo/miekko, staram się wprowadzać jakieś urozmaicenia. Wykluczając węglowodany do śniadania, poszaleć mogę głównie z formą, stąd też śniadaniowe babeczki z typowo omletowych składników, czyli jajek i warzyw. 

Babeczki śniadaniowe, foto: Mocni w Gębie


Składniki (3 sztuki):
- 2 jajka
- 1 mała czerwona cebulka
- 1/3 małej papryki zielonej
- 1/3 małej papryki czerwonej
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 plasterki wędzonego boczku lub chorizo
- 1-2 łyżeczki parmezanu lub innego wyrazistego w smaku sera
- sól
- pieprz
- zielenina: pietruszka, szczypiorek, koperek

Najpierw rozgrzejcie piekarnik/prodiż do ok 180stopni. Boczek pokrójcie w drobne kawałki, czosnek przciśnijcie przez praskę, chilli i zieleninę posiekajcie drobno i wrzućcie wszystko do średniej wielkości miski. Pozostałe warzywa pokrójcie w kostkę i dodajcie do boczku z czosnkiem. Następnie wbijcie jajka, dodajcie ser, odrobinę soli, pieprzu i wszystko energicznie zamieszajcie. 

Masę przelejcie do 3 aluminiowych lub ceramicznych foremek i wstawcie do piekarnika/prodiża. Pieczcie przez ok 15-20 minut, w zależności od tego, jaka konsystencja odpowiada Wam najbardziej (ja praferuję bardziej suche). 
Z warzywami moża mocno pokombinować, co czyni to śniadanie ideanym rozwiązaniem na okoliczność sprzątania lodówki :) Wersja z cukinią, marchewką czy groszkiem sprawdzi się równie dobrze. 

Smacznego!

Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza