Micha Obfitości

Bardzo długo uczyłam się jeść śniadania i zdecydowanie bardziej odpowiadało mi zawsze rozpoczynanie dnia od kawy. Po jakimś czasie okazało się jednak, że porządny poranny posiłek zdecydowania ułatwia racjonalne odżywianie się przez resztę dnia. 

A jeśli dzień jest długi i pełen wyzwań to fantastycznie sprawdza się w tej roli białkowo- tłuszczowa micha pełna dobroci. Jest kolorowa, łatwa w przygotowaniu i bardzo sycąca. Po takim śniadaniu bez problemu można wytrzymać pół dnia. Sprawdza się też jako lunch albo obiad.  


zdjęcie: mix sałat z jajkami, boczkiem i warzywami
Foto: Mocni w Gębie


Składniki:
- 3 jajka
- 3-4 cienkie plasterki wędzonego surowego boczku
- 2-3 pieczarki
- 1 pomidor
- 1 mała czerwona cebulka
- mix sałat
- łyżeczka masła klarowanego
- 2 łyżeczki oliwy
- pół łyżeczki musztardy dijon
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki octu balsamicznego lub soku z cytryny
- sół
- pieprz

- opcjonalnie ulubione zioła

Jajka ugotuj wedle uznania- na twardo, półmiekko albo w koszulkach. Rozgrzej na patelni łyżeczkę masła klarowanego i wrzuć do lekkiego podsmażenia przekrojone na pół pieczarki, pokrojoną w cząstki cebulę i boczek w plastrach.  

Do miski wrzuć 2 garści mixu sałat i ułóż na nich pokrojonego w plasterki pomidora. 

W malej miseczce wymieszaj oliwę, musztardę, miód, ocet/sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu.

Jajka ostudź, przekrój na połówki (chyba, że są w koszulkach- wtedy dodaj w całości) i ułóż na sałacie. Dodaj zarumienione pieczarki, cebulkę i plastry boczku. Wszystko polej sosem i w razie potrzeby dopraw ulubionymi ziołami. 

Smacznego!

Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza