Leczo z tuńczykiem

Leczo na tysiąc sposobów oraz jemu podobne gulasze i sosy do makaronu to chyba najprostszy sposób na szybki obiad na kilka dni, także na wynos. Dzięki magicznemu procesowi zwanemu "przegryzaniem", następnego dnia mogą okazać się nawet lepsze niż świeżo po przygotowaniu.

Latem, kiedy jest dużo sezonowych, tanich warzyw, takie obiady pojawiają się u nas co kilka dni. Tym razem mieliśmy ochotę zamienić kurczaka na coś innego i tak powstało leczo warzywne z tuńczykiem. Jednogarnkowe, proste, szybkie i świetnie zbilansowane. Dodatkowo, nie ma intensywnie rybnego zapachu dzięki czemu dobrze się sprawdza jako danie do lunchboxa do pracy. 
Jeśli ktoś ma więcej czasu, zachęcam do użycia samych świeżych pomidorów, z pominięciem "gotowców". Skład można śmiało modyfikować- wykorzystałam tu też resztkę szparagów z lodówki.

W każdej porcji znajduje się mniej więcej:
430 kcal, 30g Białka, 50g Węglowodanów, 15g Tłuszczu

Składniki na 2 porcje:
- puszka tuńczyka (u mnie: tuńczyk w bulionie)
- 200g passaty pomidorowej (lub puszka pomidorów)
- 2 pomidory
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 nieduża cukinia
- 0,5 żółtej papryki
- 40g czarnych oliwek marynowanych
- 40g zielonych oliwek marynowanych
- 1-2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 10g oliwy z oliwek
- 20g twardego sera w typie Grana Padano do posypania
- przyprawy (u mnie: sól, pieprz, oregano, słodka papryka)
-100g świderków lub penne pełnoziarnistego


Zdjęcie z góry: leczo z makaronem
Foto: Mocni w Gębie
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebulka będzie rumiana dodaję pokrojoną w duże kawałki paprykę, pomidory i cukinię. 

Wszystko chwilę podsmażam i dorzucam odcedzonego z zalewy tuńczyka, passatę, pomidorki koktajlowe, oliwki (przekroiłam na pół ale mogą być całe) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam i podduszam przez chwilę, nie za długo, żeby warzywa zostały jędrne. 

Dodaję przyprawy według uznania. Podaję z makaronem pełnoziarnistym, posypane serem. Gotowe- to na prawdę trwa 15 minut i to tylko dlatego, że woda na makaron tak długo się gotuje :)


Zdjęcie: leczo z makaronem
Foto: Mocni w Gębie


Zdjęcie: leczo z makaronem posypane serem
Foto: Mocni w Gębie

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz